Monmouth College - Hewes Library / Art Gallery Renovations

Monmouth, IL

Hewes Library, constructed in the early 1970s, is centrally located on the Monmouth College campus. Typical of buildings of this area, Hewes Library was designed with few windows, interior concrete block walls, uninviting stack and study areas and a lack of technology necessary for a modern college library. The facility suffered from low student usage and lack of campus pride.

A phase renovation of the 70,000 square foot facility was undertaken in 2001. The fifteen month construction project was carefully orchestrated into four distinct phases, which kept the facility open during the entire construction period. Phase I included punching 32 new window openings throughout the building, construction of a penthouse mechanical space and renovation of the second floor, including new stack space, study alcoves around the building perimeter, two gallery spaces, a rare book room and humidity controlled archive and artifact storage rooms. Phase II focused on construction of the information systems office space on the first floor and distribution of communications wiring on all three floors. Phase III included renovation of the entire basement, including stack space for government documents, a large computer lab, study rooms and a state-of-the-art electronics classroom. Designed as a premier teaching and audio-visual presentation space, the electronics classroom seats 48 on tiered fixed tables. Each seat has access to power and data connections. Rear screen projection, rear screen Smart Board, high end sound system, DVD, VCR, 16mm film, transparent slide, and a 3D Elmo system offers advanced teaching and learning opportunities.