Klingner provided Architectural, Interior Design, Structural and Mechanical - Electrical design for an adaptive reuse project in Burlington, Iowa. The Church sought to convert a vacant grocery store into a worship and education center for the community. The task was to renovate the existing 45,000 SF two-story site cast concrete box into a welcoming and inviting space with built in flexibility and multiple use spaces.

Custom panels and baffles were designed for the ceiling and walls to enhance sound quality, and an integrated state of the art lighting and sound system was designed not only throughout the auditorium but also in the gathering spaces. The design also provided for separate kitchen and coffee bar areas and incorporates a flexible front of house serving and queuing area and back of house production, cleaning, and storage for each. This configuration alleviates congestion, provides a smoother flow, and allows for multiple functions to happen simultaneously. The rest of the renovation consisted of multiple educational classrooms for children and small group meeting areas along with a second floor youth program area, and administrative and counseling offices.

Project Industries

Religious

Departments Involved

Architecture, Mechanical / Electrical / Plumbing, Structural, Interior Design

Related Projects